Gündem

Labioplasti nedir?

Labioplasti ameliyatı, kadın dış genital organlarının, labia minörlerin (iç dudaklar) doğal boyutlarına ve görünümlerine normal oranlarda geri dönmesini sağlayan yeniden şekillenme ameliyatıdır. Bu ameliyat genellikle kozmetik nedenlerle değil, aynı zamanda işlevsel nedenlerle de istenmektedir. Bazı kadınlar aşırı büyük veya uzun labiaların cinsel ilişki sırasında vajinaya sarkabileceğini fark ederken, diğerleri belirli giysilerde rahatsızlık olduğunu bildirmektedir.

Ameliyat sırasında, labia minörden (iç dudak) bir kama çıkarılarak ve oluşan yarayı onarmak için lokal bir doku flebi kullanılacaktır. Genellikle iyi sonuçlar vermektedir. Çoğu hasta, bölgenin iki hafta sonra iyileştiğini ve altı hafta sonra tamamen normale döndüğünü tespit eder.

Ayakta yapılan ve sadece lokal anestezi uygulanan bir işlem olduğu için müdahale 30 ile 60 dakika arasında sürer ve müdahalenin ardından hasta evine gider.

Neden yapılır?

Genital dudakların bu operasyonu, her bir hastaya ve görülen malformasyonun tipine uygun farklı teknikler uygulanarak , morfolojik değişiklikleri,  bir dudak ile diğeri arasındaki boyut dengesizliklerini veya bölgenin görünümünü, işlevselliğini değiştirmeden düzeltir.

İç dudaklar aşırı büyük olduğunda düzensiz ve anormal bir şekle sahiptirler. O zaman, bunların azaltılması ve düzeltilmesi gerçekleştirildiği zamandır. Öte yandan labioplasti,  hyaluronik asit infiltrasyonları  veya yağ dokusu dolguları uygulamasıyla labia majorayı artırmanıza ve yeniden şekillendirmenize de olanak tanır.

İç dudakların aşırı boyutu sadece estetik bir sorun olmayıp aynı zamanda hastaların benlik saygısını ve günlük yaşamını etkileyen fonksiyonel bir sorundur. İç dudakları aşırı uzun veya üst kısımlarda incelik olan kadınlar, problemlerini çözebileceklerini bilmelidirler.

Hipertrofi olarak da bilinen iç dudaklardaki artış, kadınların özel hijyenini, cinsel uygulamaları engelleyebilir ve hatta kadınları spor salonunda duş almak veya bikini giymek gibi günlük eylemlerde bilinçli hale getirebilir.

Ameliyata verilen isim olan labioplasti talep eden kişiler, kaybedilen turgoru bu bölgeye geri döndürmek veya gelişme azsa daha az genç bir görünüm kazandırmak için bunu yaparlar. Labioplasti, her kadının beklentilerine göre, görsel estetiği geliştirmek amacıyla vajinanın dış kısmını, cinsel organların görsel görünümünü değiştirmek için yapılır.

Müdahaleye girmeden önce genital muayene, belirli parametrelerin ölçümü ve hastanın klinik öyküsünün yanı sıra fotoğraf çekilmesi gerekir. Hastanın herhangi bir önemli hastalığı olup olmadığını, sigara içip içmediğini, herhangi bir ilaç alıp almadığını veya herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığını bilmek önemlidir. Aynı şekilde hastanın ön ziyareti, değişim için beklentilerini bildirmesi, gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini veya belirli sınırlamalar olup olmadığını açıklayabilmesi açısından önemlidir.

Labioplasti Nasıl yapılır?

Bir labioplasti, genital bölgede bir kesi yapmak, böylece hem mukozayı ve fazla hacmi oluşturan maddeleri hem de fazla cildi ortadan kaldırmaktan oluşur. Daha sonra bu kesi kapatılarak vulvar dudakları uygun boyutlara getirilir.

Labioplasti ameliyatı için hazırlık

Bir labioplasti ameliyatı geçirmeden önce, hastanın tıbbi geçmişinin gözden geçirileceği ve uzmanın müdahalenin fizibilitesini belirteceği ve ayrıca normalde olmasına rağmen herhangi bir ön hazırlığın gerekli olup olmadığı konusunda bir ziyaret yapılması önemlidir. Öncesinde özel bir bakım gerekmez. Evet, müdahaleden önceki iki hafta boyunca sigara içilmemesi önerilir.

Müdahale sonrası bakım

Labioplasti ameliyatı sonrası iyileşme süresi, cerrahi sürecin nasıl geliştiğine bağlıdır. Ayakta yapılan bir operasyon olduğundan, müdahale sonrası hasta evine döner ve hastanede kalmasına gerek yoktur. Sonraki 24 veya 48 saat dinlenmeniz önerilir. İltihap azalacak ve dikişler doğal olarak düşecektir. İlk haftadan sonra normal olsa da işe dönüş kişiye göre değişir. Dikişler gevşeyebileceği veya yara izleri zarar görebileceği için dört veya beş haftadan önce cinsel ilişkiye girmemek tavsiye edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir