Gündem

EYT resmen yürürlülükte… Başvuru süreci başladı!

ANKARA (İGFA) – Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanundaki düzenleme ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na geçici madde eklenerek ilgili kanunlara göre kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Şartları uyan ve emekli olmak isteyenler e-Devlet ya da SGK il müdürlükleri üzerinden başvurabilecek.

e-Devlet’ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına “emekli” veya “gelir” kelimesi yazılıyor. “Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi” seçeneği işaretleniyor. Tahsis talep türünde ise “yaşlılık aylığı”nın seçilerek başvurularda adım adım ilerleniyor.

SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep edecekler 4B Bağ-Kur seçeneğini işaretleyecekler. Banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanacak.

Çalışan EYT’liler, SGK’dan “emeklilik hakkı” yazısı alarak işverene teslim ettikten sonra işlerinden ayrılabilecekler. Çalışmayanlar ise emekli olmak için SGK’ya tahsis talebinde bulunacak. Memurlar, kurumlarına “emekli talep” formuyla müraacat edecekler. Bağ-Kur’lular “emekli olabilir” yazısına ihtiyaç duymayacak.

İLK MAAŞLAR NİSAN’DA

Eksik primler askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmasıyla tamamlanabilecek.

Emekli aylığının ödemesi, başvuru dilekçesi verildikten sonraki aydan itibaren başlayacak. İlk maaşlar nisan ayında ödenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir