Gündem

BRC Belgesi Nedir?

BRC belgesi, bir gıda işleme şirketi için olmazsa olmazdır. Gıda endüstrisinde BRC sertifikasına sahip bir şirket, bir tedarikçiye gıda güvenliği, izlenebilirlik ve kalite konusunda güçlü garantiler sunar.

BRC, İngiliz Perakende Konsorsiyumu anlamına gelir. 2003 yılında bu profesyonel distribütör birliği, daha iyi gıda güvenliği ve gıda ürünlerinin kontrolü için özel bir standart belirledi. BRC tarafından belirlenen uluslararası standart, şirketinizde üçüncü bir bağımsız tarafça izlenebilir. Bu gereklilikler, piyasadaki gelişmelere ve yasa ve yönetmeliklerdeki değişikliklere karşılık gelecek şekilde düzenli olarak değerlendirilmektedir.

BRC Denetimi Neleri İçerir?

Şirketinizin BRC belgesi almasını istiyorsanız, bağımsız bir taraf BRC denetimi yapacaktır. Şirketinizde hem kağıt üzerinde hem de fiziksel olarak atölyede 300’den fazla nokta kontrol edilir. İyi ile yeterli arasında puan aldığınız puan sayısına göre BRC sertifikası almaya hak kazanabilirsiniz. En yüksek standart BRC A sınıfıdır. 300 puanın en fazla 10’unda hiç yorum yapılmaması durumunda bu ödüle hak kazanabilirsiniz.

BRC Sertifikası Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Gıda maddeleriniz için BRC sertifikasını aldıktan sonra, yine de denetim ve kontrollerden muaf değilsiniz. BRC belgesini daha uzun süre saklamak istiyorsanız, şirketiniz bu yıllık denetime tabi tutulacaktır. Bu, BRC sertifikasının yalnızca bir yıl geçerli olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni, standardın yıllar içinde değişebilmesidir. Bu nedenle, yasa ve yönetmelikler ile gıda endüstrisi pazarındaki gelişmeler dikkate alınmalıdır. Bu, BRC sertifikasını gıda endüstrisinde lider bir standart haline getirir.

BRC Küresel Standartları

  • İşletmedeki standartların değerlendirilmesinde donanım, bakım, sosyal alanlar ve bulaşma riskine ilişkin gereklilikler yer alır.
  • İş süreci, ürünlerin tasarımı, paketlenmesi, denetimi ve serbest bırakılması için değerlendirilir. Alerjen yönetimi ve hasar teminatlarına da bakılır.
  • Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemi hususu ISO 9001 sertifikasına dayanmaktadır. Ürün özellikleri, tedarikçi denetimleri, izlenebilirlik vb. ile ilgili kontroller vardır.
  • BRC sertifikasını güvence altına almak için bir HACCP planı, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları planı olmalıdır.

Eos Belgelendirme ile bu belgeye sahip olmak ister misiniz? Cevabınız evet ise hemen Eos Belgelendirme ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir