Gündem

BİST100 endeksi

Cuma günü ABD tarafına gelen alımlar BİST100 endeksine de yansıdı. Asya piyasaları ve ABD vadelilerine paralel olarak BİST100 endeksi güne alıcılı başlangıç yaptı. Elektrik, finansal kirama, faktöring ve bankacılık sektörü payları önderliğinde endeks günü pozitif tamamladı.

TCMB 2021’de %5 hedeflenen ancak %36 olarak gerçekleşen enflasyonla ilgili hükümete açık mektup gönderdi. Mektupta TCMB’nin sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir çerçevede, uzun vadeli ve kalıcı başarı sağlayacak şekilde geniş kapsamlı bir temel para politikası gözden geçirme sürecini başlattığı, liralaşma stratejisinin bu sürecin asli unsurunu oluşturduğu ifade edildi.

Türkiye’de Aralık ayına ilişkin Dış Ticaret istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen ay ihracat %24,9, ithalat %29,9 arttı. İhracat 2,28 milyar dolar, ithalat ise 29,0 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Küresel piyasalar Çarşamba günü ABD tarafından gelecek ADP ve Cuma günü gelecek Tarım Dışı İstihdam verisine odaklanmışken, yurt içinde gündem Perşembe açıklanacak enflasyon verisi ön plana çıkıyor. Ayrıca bu hafta Euro Bölgesi ve İngiltere tarafında faiz kararı açıklanacak.

Almanya İstatistik Ofisi’nin verilerine göre AB uyumlu TÜFE yıllık %5,1 arttı. Önceki ay TÜFE %5,7 artmıştı.

Avrupa İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’nin 2021 yılı 4. çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, Covid – 19 tedbirlerinin sıkılaştığı 2021’in 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,3 arttı.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir