Şanlıoğlu: “Gençlerin hayallerini gerçekleştirdiği ve özgür olduğu bir ülkeyi inşa edeceğiz”
DEVA Partisi Gençlik Politikaları Başkanı Av. Doğa Şanlıoğlu, son dönemde artan genç intiharları ve üniversite öğrencilerinin barınma sorununa ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Şanlıoğlu’nun ifadeleri şöyle:
‘Ekonomik sebepli intihar artışı fazla’
“Türkiye’de verilere göre 2002-2019 yılları arasında geçim sıkıntısı nedeniyle 5 bin 806 kişi intihar etti. Ekonomik sebepli intiharların, toplam intiharlar içindeki payı 2018’de yüzde 7.3 iken, 2019’da yüzde 9.4’e yükseldi. 2002 yılından 2019 yılına kadar Türkiye genelinde intihar eden kişi sayısının %48 oranında arttığı biliniyor. Bu rakamları, 2021 yılının ilk üç ayındaki intihar rakamları ile kıyasladığımızda büyük bir artış var. Bütün toplumu ilgilendiren böylesine büyük bir sorunla ilgili yetkililerin ivedilikle harekete geçmesi gerekiyor.”
‘Gençler, yaşam mücadelesi, umutsuzluk ve aile baskısı sebebiyle intihar ediyor’
“2019 verilerine göre Türkiye genelinde en çok intihar ise 20 – 24 yaş grubunda, ikinci sırada 25-29 yaş grubu var. Ne yazık ki gençlerimiz yaşam mücadelesi, umutsuzluk ve aile baskısı gibi sebeplerle canlarına kıyıyor. İki gün önce üniversite öğrencisi Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskılar ve gelecek kaygısı ile hayatına son verdi. Geçen haftalarda ise üniversite öğrencileri Yunus Gezer ve Batuhan Yiğit yazdıkları bir mektubun ardından yaşamlarına son verdiler. Ne yazık ki genç intiharları bizim duyduklarımızdan çok daha fazla.”
‘Gençler ne kadar eğitim alırsa işsiz kalma olasılıkları artıyor’
“Gençler ne kadar eğitim alırlarsa işsiz kalma olasılıkları o kadar artıyor. Eğitim sistemimiz istihdam oluşturmuyor; fırsat eşitliği tamamen yitirilmiş halde. “Üniversiteyi bitireceğim, diplomamı alacağım ancak iş bulamayacağım” diyen gençler ümitsizlik içinde. Maddi durumu iyi olan ailelerin çocukları ile diğer ailelerin çocukları arasındaki makas ise iyice açıldı.”
‘Yurt ihtiyacı artarken iktidar %50 daha az kapasite artırıyor’
“Gençlerin önemli bir sorunu ise barınma. 2021 yılında yurt yatak kapasitesi 49.112 sayıda artırılmış. 2022 yılında ise öngörülen artırım 20.000. Gençler ‘Barınamıyoruz’ derken, devlet yurdu ihtiyacı artarken iktidar geçen seneye göre neredeyse %50 daha az kapasite artırımı yapıyor. Mağduriyetleri sonlandıramayan iktidar, tersine gün geçtikçe artırıyor. 18 Kasım 2021 itibarıyla yurt başvurusunda bulunan 73 bin öğrenci açıkta kalmış halde. Türkiye’de ortalama her 7,6 erkek öğrenciye 1 yatak, her 5,5 kadın öğrenciye 1 yatak düşüyor. Olması gerekenin ve talebin çok altında bir yurt kapasitesi.”
‘Gençlerin sessiz çığlıklarını duyuyoruz’
“DEVA Partisi olarak, gençlerin sessiz çığlıklarını duyuyoruz. Gençlerin hayallerini gerçekleştirdiği ve özgür olduğu bir ülkeyi mutlaka inşa edeceğiz. Bu kapsamda, ülkemizde her alanda istihdam alanları artırılmalı ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanarak gençlerin emeklerinin karşılığını aldığı bir sistem oluşturulmalıdır. 81 ilde bölge ve il bazında fizibilite çalışması yapılarak, yurt eksikliği tespit edilen yerlerde yurt kapasiteleri artırılmalı ve ek yurtlar inşa edilmelidir.”
Hibya Haber Ajansı